Ačkoli se díky zvláštní době, ve které se nacházíme, dá očekávat, že se na vinařství nic neděje a my se nudíme, opak je pravdou.

Po náročných vánočních expedicích (děkujeme všem našim zákazníkům) jsme chtěli využít klidnější leden na reorganizaci zázemí vinařství. Jak možná někteří víte, máme v plánu do budoucna mírně navýšit naši produkci. Bohužel, vinařství bylo stavěno s úplně jinou vizí a již nyní zjišťujeme, že prostory nejsou úplně dostačující. Proto nastoupily chytré hlavičky, organizátoři a milovníci pořádku a začaly se dít věci. Výsledkem je kompletní reorganizace našeho mini skládku, kdy každé víno má svou paletu, na které je již zabaleno do kartonu a připraveno na expedici k vám. Další změna proběhla v naší lisovně, kde jsme velkou část vyhradili našim sudům a soudkům. Jejich počet v nedávné době totiž značně narostl, a určitě v budoucnu přibydou další. Bylo tedy třeba vybrat efektivní, ale zároveň hezky vypadající uskladnění.

Nuda není ani ve vinici. Ve Bzenci se nám podařilo získat 0,5 ha krásně svahovitého pozemku s ještě krásnějším výhledem na nově rekonstruovanou kapli Sv. Floriána a Šebestiána a samotné město Bzenec. Na tomto pozemku budeme vysazovat novou vinici, a to odrůdami Pinot Noir (speciálním klonem pro výrobu sektů), méně známým Legrainem (červené odrůda z Jižního Tyrolska) a samozřejmě zde nesmí chybět náš milovaný Ryzlink rýnský.

Půda se před vysazením musí rigolovat a pořádně prohnojit, jakože fakt 6 plných tater hnoje (60 tun). My tedy strávili celý leden sledováním předpovědi počasí a modlením se za pořádný mráz, aby ty těžké tatry mohly vjet na pozemek. Nakonec se nám poštěstilo, půda je prohnojena a nyní se čeká na jarní výsadbu.

Rigolace půdy před výsadbou nové vinice

Během února a části března probíhal zimní řez révy a její následné vytahování a čištění. Nově jsme naší révě dopřáli extra péči a všechny větší ranky po řezu jsme pečlivě zatírali balzámem. To kvůli tomu, abychom zabránili nemocem jako je ESCA (chřadnutí a odumírání révy) a dalším.

Ze zimního řezu se během 2 hodin stal jarní řez 

 

Posledních pár měsíců taky intenzivně pracujeme na nových etiketách. Ale o tom zase příště.

Zpět na další články