Ve čtvrtek 26. října jsme na vinohradě v Mařaticích posbírali poslední hrozny odrůd Chardonnay a Cabernet Moravia a ukončili jsme tak vinobraní 2017.

 

Letos jsme sbírali 9 bílých odrůd a 3 odrůdy červené na našich vinohradech ve Bzenci, Polešovicích a Mařaticích. Začátek vinobraní nebyl díky vytrvalým dešťům v září příliš radostný. Hrozny byly přímo nacucané vodou a ani jejich zdravotní stav nebyl úplně optimální. Cukry v muškátu moravském a sylvánském zeleném tak letos dosáhly výše pouze pro zařazení do jakostních vín.

Ani ruční sklizeň hroznů nebyla snadná. Díky všudypřítomnému bahnu jsme při vinobraní museli kromě kýblů s hrozny tahat i několikakilové koule bláta na botách.

 

Na začátku října se počasí naštěstí umoudřilo a hrozny se sbíraly ve slunečných a teplých dnech. Sluníčko se projevilo i na hroznech, kdy během 2 týdnů cukry ze 17° vyskočily na krásných 22° a více. Můžete se tak těšit na ryzlink rýnský (21,2°), tramín červený (23°) nebo chardonnay (23,5°) s přívlastkem pozdní sběr a hibernal dokonce s přívlastkem výběr z hroznů (24,2°). Mošty už teď bublají ve sklepě a my se těšíme, až z nich ochutnáme mladá vína.

Naše poslední vinice čeká na letošní sklizeň, je krásný podzimní den.

Slizeň probíhá ruční cestou, používáme jen minimum mechanizace, především na svážení hroznů.

Krásné vybarvené hrozny nabádají k ochutnání přímo ve vinici.

Hrozny jsou kladeny do menších přepravek, aby nedošlo k jejich poškození před vlastním lisováním.

Vinný mošt odpočívá v našem sklepě a Rochůzu.

Zpět na další články