Všechny hrozny jsou již z vinic ve sklepě, proto se můžeme vrhnout na hodnocení vinobraní 2020. Bylo náročné! Ještě nikdy jsme se tak nebáli, že nám hrozny zůstanou na vinici. Důvodem bylo nejen deštivé počasí, které znemožňovalo sběr, ale i strach z nedostatku personálu a brigádníků s ohledem na rostoucí epidemii COVIDu.

Už na konci prázdnin bylo jasné, že celé vinobraní bude kvůli deštivějšímu a chladnějšímu jarnímu počasí posunuté o několik týdnů. Stejně jako ostatní vinaři jsme celé září vyčkávali a přáli si slunečné počasí, které by podpořilo cukernatost v hroznech a jejich vyzrálost. První větší sběr tak proběhl až 1.října ve Bzenci, kde se sbíralo rulandské šedé. Následující dny se pokračovalo s panenskou úrodou rulandského šedého v Újezdci a sylvánem zeleným ve Bzenci a Polešovicích.

Pak bohužel přišel několikadenní déšť, Morava se vylévala ze svých břehů a my trnuli, jaký asi bude zdravotní stav hroznů. Jakmile déšť jen trochu ustál, naběhli jsme do vinice. V Újezdci nás čekala pálava a chardonnay, v jeden den jsme v 10 lidech posbírali 2 tuny hroznů. Přes víkend jsme nabrali síly a následující týden začal opravdu sběrací maraton. Zbývali naše nejdůležitější odrůdy jako chardonnay, tramín a hibernal. Sbíralo se každý den, do toho se museli zpracovávat i hrozny, které se dokupovali. Dohromady jsme za pět dní posbírali a zpracovali přes 10 tun hroznů. Poslední říjnový týden nás ještě čekal ryzlink a rulandské modré a na státní svátek 28. října jsme měli konečně všechny hrozny ve sklepě. 

No a jak teda hodnotíme letošní úrodu? Zdravotní stav hroznů byl mnohem lepší, než jaký jsme vzhledem k dešťům a s tím souvisejícím chorobám a plísním očekávali. Oproti loňskému roku jsou nižší cukry, ale zato úžasné kyseliny, které vínu dávají jiskrnost. Od ročníku 2020 tedy lze tedy očekávat krásně aromatická a příjemně pitelná vína s pikantní kyselinou.

Radost z nového lisu

Rulandské šedé

Náš malý ale šikovný traktůrek

Sběr ve Bzenci

Chardonnay

Lagrein

Zpět na další články